Моята количка

Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължи с пазаруването

Защо прахово покритие?

Нанасяне на праховото покритие е най-подходящият метод за боядисване и защита на метални изделия. Методът е с доказани предимства пред мокрото боядисване.

Праховата боя се нанася чрез поръсване на сух прах. Главната ѝ разлика с обикновената течна боя е, че не се нуждае от разтворител, който да свързва и да поддържа съставките на боята (втърдител и оцветител) в течно състояние. Праховите бои обикновено се нанасят по електростатичен начин, като след това се изсушава чрез топлинна обработка, за да се оформи в "обвивка". Тя може да бъде от термопластичен или термореактивен полимер. Обикновено се използва за нанасяне на стабилен последен слой боя, който е по-устойчив от този, направен с обикновена боя. Праховата боя се използва главно за боядисване на метали, например "тънка керамика", алуминиеви пресовки, стомана и поцинковани детайли, автомобилни и моторни части. По-новите технологии позволяват и други материали като MDF (плочи от дървесни влакна със средна плътност) да бъдат боядисвани по различни начини.

Праховото боядисване има няколко предимства пред обикновеното течно от функционална и естетическа гледна точка:

I. От функционална страна:
1. Гарантира се надеждна анти-корозионна защита на металните повърхнини при различни условия на експлоатация.
2. Гарантира се добър слой на покритие при детайли със сложна конфигурация.
3. Позволява равномерност на покритието при големи серии детайли.
4. Устойчиво на удар и надраскване.
5. Праховата боя може да добие много по-здрав слой, отколкото обикновената течна боя, без да се разтича или подува.
6. Излишното количество прахова боя може да бъде рециклирано и така да се постигне почти 100% използваемост на боята.
7. Средствата и разходите за употреба на прахова боя като цяло са по-ниски, отколкото за обикновена боя.


II. От естетическа страна:
1. Получават се красиви повърхности с желаното ниво на гланц, с възможност за релефни ефекти, неонов и луминесцентен ефект и много други.
2. Прахово боядисаните елементи имат по-малко разлики във външния вид между хоризонтално или вертикално боядисани повърхности в сравнение с течно боядисани елементи.
3. Богата гама от специални ефекти е лесно постижима, което е невъзможно да се постигане с други процеси на боядисване.
4. Важно преимущество на праховото боядисване е безвредният технологичен процес и покриване на европейските екологични норми за производство. Праховата боя излъчва нулеви или почти нулеви вредни органични съединения.

Самият процес на прахово боядисване протича в 3 основни стъпки: Предварителна подготовка, Нанасяне на прахово покритие/Боядисване и Изпичане.
 

Подготовка на повърхностите:

Предварителна подготовка на детайла включва процеси като бластиране, почистване, обезмасляване, измиване, изсушаване.

Отстраняването на масла, пръст, мръсотия, греси за смазване, метални оксиди и др., е от съществено значение преди да се премине към нанасянето на прахова боя. Това може да бъде направено чрез различни химически и механични методи. Изборът на метод зависи от размера и материала на елемента, който ще бъде прахово боядисван, от типа замърсяване, което трябва да бъде отстранено и от желания краен резултат.

Единият от методите на подготовка на повърхността преди праховото боядисване е бластирането – пясъкоструене или бластиране с други абразиви. Когато избирате абразив за бластиране, най-важните свойства, които трябва да вземете предвид са: химичен състав и плътност, размер и форма на частиците, както и устойчивост на удар. Това е важно за подготовката на алуминиеви елементи (прахово боядисване на алуминиеви джанти).
Другият метод за подготовка е предварителното третиране с химикали е свързано с употребата на фосфати или хромати чрез потапяне или пръскане. Тази операция протича на няколко етапа и се състои от обезмасляване, почистване, различни изплаквания и накрая фосфатиране или хроматиране на елемента. Предварителната обработка на елемента го почиства и подобрява връзката на праховата боя с метала.

Детайли от стомана, алуминий, студено или горещо поцинковани често се налага да минават през струйно алкално/киселинно обезмасляване, следват промивки с вода, киселинно байцване, отново промивка с вода, следваща промивка с дейонизирана вода, пасивиране (нанокерамика) и последни промивки със "свръх чиста" вода (под 10μS). Този процеси се прилагат, за да премахне нагара по ръба на детайлите, който оставя лазерът при рязане. Често именно от там започват проблемите при не добре почистените детайли. Също така всички заварки трябва да са добре почистени и пасивирани. Съществуват технологии, осигуряващи по-висока устойчивост на корозия за различни метали били те студено или горещо валцована стомана, алуминий, поцинкована стомана и други.

Боядисване - нанасяне на праховата боя

Корона ефект при ПРАХОВОТО БОЯДИСВАНЕ


Праховата боя се нанася върху металните елементи като се пръска с електростатичен пистолет – т.нар. Corona пистолет.
В процеса на Corona ефект се генерира високо напрежение. То се създава с помощта на каскада за високо напрежение, която е интегрирана в тялото пистолета. Нивото на напрежение се задава в контролния модул и се адаптира към геометрията на обработвания детайл.
Пистолетът придава отрицателен електрически заряд на праха, който се разпръсква чрез механично пръскане или пръскане с компресиран въздух и след това се ускорява към детайла от мощен електрически заряд. Заредените частици "се движат" по линиите на електростатичното поле към заземения детайл. Има голямо разнообразие от дюзи за употреба с прахови бои. Типът на използваната дюза ще зависи от формата на елемента, който ще се боядисва и от консистенцията на боята. След това детайлът се пече в пещ, праховата боя се топи и образува цялостен филм, който се охлажда и формира твърдо покритие.
Предимството на КОРОНА процеса са ниското износване на пистолета, ниската консумация на въздух, както и универсално приложение в много видове покрития.

Друг вид пистолет е т.нар. Tribo пистолет, който разпръсква праха чрез (трибо-електрическо) триене. Tribo процесът се основава на функционалното зареждане. В този случай, кипящата смес на въздух и прахообразната боя се зарежда (наелектризира) с положителен заряд в PTFE (тефлонова) тръба докато се трие по вътрешната страна на стената. Благодарение на своите отлични електро-изолационни свойства (отрицателни), PTFE (тефлона) е много подходящ материал за зареждане на частиците. Тези заредени частици се залепват за детайла. Използването на Tribo пистолет изисква различна формула прахова боя от тази за често срещаните корона пистолети. Предимствата на Tribo метода са: доброто проникване в дълбочина и по-добро разпределение по отношение на дебелината на слоя. В сравнение с процеса на Corona, праховата боя може лесно да проникне в трудно достъпни места като например пощенски кутии и джанти. Покритата повърхност остава гладка, без ефекта на "портокаловата кора".
 

Изпичане:

Когато термо-реактивната прахова боя е изложена на висока температура, тя започва да се топи и разтича, а след това химически реагира, за да формира полимер с високо молекулярно тегло в мрежова структура. Този процес на втвърдяване изисква определена температура за определен период от време, за да се постигне пълно втвърдяване и да са налице всички свойства на покритието, за които материалът е създаден. Обикновено праховите бои се пекат на 200°С за 10 минути. Това може да варира според спецификациите на производителя. Потокът на горещия въздух е от долу-нагоре, вместо стандартното странично обдухвне. Това гарантира равномерно нагряване на детайлите по цялата им повърхност. Размерите на пещта предварително са съобразени със заданието на клиента.

На базата на цялостен анализ на Вашите потребности при изработване на необходимите и икономически обосновани решения ние, Фирма ПОКРИТИЯ ООД сме винаги до Вас.

 

 

Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)
Сайтът използва "бисквитки". Научи повече
Приемам (затвори)